VINARI

Ravnih kotara

VINARI

Većina ovdašnjih vinara su boutique vinari i proizvode količine koje mogu njegovati kao djecu, a najveći dio posvećen je ekološkim - organskim vinima sa atestima.

Vinarija VLATKOVIĆ

U slikovitom Novigradu na putu otkrivanja Ravnih kotara, svakako posjetite ovu poznatu obiteljsku vinariju, a posebice tradicionalni vinski podrum, sagrađen od izvornog materijala daleke 1915. godine. Proizvode vina od crnih internacionalnih i autohtonih sorti naziva Castrum Novum po imenu srednjovjekovne utvrde poviše mjesta.

 • Vinarija VLATKOVIĆ
 • Obala K. E. Kotromanić 66, 23312 Novigrad
 • Mob.: +385 (0)91 488 2835
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija VINKETA

Tradicija i ljubav prema uzgoju vinove loze i proizvodnji dobre kapljice, u našoj obitelji traje generacijama. Proizvodimo vina, organiziramo degustacije vina i obilaske vinograda. Naša vina proizvode se od domaćih i internacionalnih vinskih sorti. Uvjerite se i sami zašto su Vina Vinketa sinonim za kvalitetu i izvrsnost.

 • Vinarija VINKETA
 • Nadin 135, 23420 Benkovac
 • Mob.: +385 (0)98 909 7540
 • URL: vinavinketa.com
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija Benkovac - Badel 1862

Nastala 1956./57. godine po uzoru na francuske vinarije, najveći je ovdašnji proizvođač vina i djeluje u sastavu Badela 1862. Ponos tvrtke su 103 ha vinograda nad Korlatom dobivenog mljevenjem kamena, s 550 000 trsova i potencijalom ostalih nasada sposobnih proizvoditi 500 000 litara vrhunskih vina. Sorte su merlot, cabernet sauvignon i syrah. Vina dozrijevaju u bačvama i na tržište izlaze nakon 3-4 godine. Do sada su ovjenčana s 40-tak istaknutih svjetskih nagrada na Decanteru, Vinitaly, u Parizu, Bruxelles-u te na natjecanju u Bergamu „Emozioni dal Mondo - Merlot e Cabernet insieme“ za sorte merlot i cabernet, gdje im je merlot proglašen najboljim na svijetu.

 • VINARIJA BENKOVAC d.o.o.
 • Ul. Ivana Meštrovića 28, 23420 Benkovac
 • Tel.: +385 (0)23 681 734
 • URL: vinarija-benkovac-korlat
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija MASVIN

iz Polače ima posjed pored mjesta Tinja. Projekt je označen kao „Tri gracije mediterana“ jer se 60 ha nikad obrađenog krša samljelo da bi se na njemu posadilo 12 000 maslina, 600 smokava i 50 000 trsa vinove loze. Poljoprivredna zadruga kao kooperativa partnera počinje 2006. godine s ekološkom organskom proizvodnjom, podrumom vinarijom i degustacijskom salom in situ. Sorte su muškat žuti, maraština i chardonnay od bijelih te cabernet sauvignon, merlot, syrah i crljenak od crnih. Dobili su mnoštvo priznanja i nagrada na ovdašnjim smotrama, a među ostalima, crljenak iz 2013. nagrađen je posebnim priznanjem za najbolje vino autohtonih hrvatskih sorti. Od međunarodnih nagrada spomenimo posebno srebro s londonskog DWWA 2021 za crljenak, kao „oca“ zinfandela i primitiva, koji je nagrađen i na specifičnoj hrvatskoj smotri Vina od davnina kao najbolje vino izvornih hrvatskih sorti. Niz je vrhunskih svjetskih priznanja i za merlot, syrah i cabernet sauvignon, a domaćih pregršt svake godine. Proizvode suha vina te desertni slatki žuti muškat kojim opskrbljuju i Kaptol. Proizvodnja vina seže na 40 do 50 000 litara. Nude i vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja (cca 30 000 litara) te svježe i suhe smokve i proizvode od smokava. In situ, odnosno, u srcu posjeda je impresivni podrum i kušaona.

Vinarija ŠKAULJ

Šime i sin Tomislav su eko proizvođači koji su svojih 18 ha upravo podigli na 20 ha s cca 100 000 l godišnje proizvodnje u mjestu Nadin na vinogradima u Nadinskom blatu i ostalom kršovitijem okruženju. Prva su vinarija na ovom prostoru iz koje je 2008. god. proizvedeno vrhunsko vino cabernet sauvignon. Među nizom nagrada, za svoj merlot na Decanteru u Londonu dobitnik je srebrnog priznanja. U vrhunskoj kušaonici ugostili su i švedski kraljevski par NJ. V. Carla XVI Gustafa i kraljicu Silviju, a potom na tisuće samo švedskih turista, da sve ostale ne spominjemo. Proizvode vrhunska vina merlot, cabernet sauvignon, desertni merlot, kvalitetno bijelo vino maraštinu te kvalitetna vina Cuvee Tomislav i syrah, kao i pjenušac i jedno čudesno vino kasne berbe posvećeno susretu s NJ. V. kraljem i kraljicom Švedske.

Vina VRSALJKO

su u ovom kraju čuvena po Nadinskoj ranoj kupaži Syraha i Merlota s kojom je Željko osvojio monoštvo nagrada. Posebno priznanje je zlatna medalja na Muvinu 2012. u Prešovu u Slovačkoj. Ovdje se proizvodi i vrhunski syrah. Sa svojih 5 ha vinograda obiteljske stoljetne tradicije ostaju za sad u boutique proizvodnji do 10 000 litara.

Vina KER-VIN

Tomislav Glavić se počeo baviti vinarstvom 1996. u Nadinu tako što je uzeo koncesiju na dio posjeda Nadinskog blata te tako uvećao svoj vinograd sadnjom novih 6000 trsova na 5 ha površine. Sorte su syrah, cabernet sauvignon, merlot, a nedavno je prvi na ovom području posadio i autohtonu bijelu korčulansku sortu Grk kojoj struka daje preporuku za ovaj prostor. Jedini je i s cabernet franc na ovim prostorima, a i od grenachea pravi vrhunsko vino. Tomislav Glavić predvodi udrugu nadinskih vinara posvećenih eko uzgoju, koji u ovom mjestu premašuju 100 ha, te redovito osvaja najviša priznanja na smotrama ovog područja kao i međunarodnim smotrama vinara u Dalmaciji. Uz jednosortna vina proizvodi i kupaže, rose, a okušao se i u proizvodnji zahtjevnog prošeka (tradicionalno dalmatinsko desertno slatko vino od sušenog grožđa). Predsjednik je Udruge vinara Zadarske županije, a prepoznatljiv je i po vrhunskom cabernet sauvignonu i plavini. Njegova maraština je bila viteško vino godine Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova.

Vina FIGURICA

Vinarija obitelji Anić u srcu Ravnih kotara u Smilčiću, na lesnoj, odnosno, prapornoj zemlji, oduvijek namijenjenoj voćarstvu i vinogradarstvu, proizvodi vino isključivo iz svog vinograda težeći autohtonosti i njegovanju tradicije na suvremen način. Nakon konvencionalne proizvodnje posvetili su se eko-organskim vinima, a u vinariji kapaciteta 70 000 l najčešće ga je svega 35 000 l jer se rod strogo reducira u korist vrhunske kvalitete. Mladen Anić je tražio 10 godina ostatke jedne zaboravljene sorte koju su preci na ovom prostoru sadili u manjem postotku uz plavinu da bi je oplemenili i dobili kvalitetno vino. Riječ je o svrdlovini koju je selektirao i spasio od izumiranja, a od njega je preuzimaju sada i drugi ovdašnji vinari jer je uzdigao do neodoljivog vrhunskog vina. Mladen Anić, kao jedan od pionira ovdašnjeg vinarstva, prvi je uzgojio vino od domaće maraštine kao i tribidraga (crljenka, odnosno primitiva i zinfandela kojima je original). Na svojevrsnoj svjetskoj premijeri, za vrijeme boravka prof. dr. Carole Meredith i elite svjetskih vinskih genetičara i enologa te vinskih publicista na ovom području, morao je dopremiti dva dodatna sanduka ovog vina tzv. „čuđenja u svijetu“ iz Smilčića. Povremeno posegne i za stoljetnom tradicionalnom kupažom debita i maraštine, a proizvodi i cabernet i syrah. Uz podrum u Smilčiću je i mala kušaona – trgovina.

Vinarija BAČIĆ

Božo Bačić podigao je na mitskom mjestu - kamenom brijegu uz ostatke prastarog liburnsko-rimskog grada Aserije u mjestu Podgrađe (nazvanom po ostacima Aserije), 20 ha vinograda sorti cabernet sauvignon, merlot i syrah te ih označio nazivom Asseria. Dobitnik je srebrnog priznanja Decanter World Wine Award 2011. za aromatizirano vino nastalo miješanjem autohtone višnje maraške s iznimnom kupažom syraha, merlota i cabernet sauvignona. Ime Podgrađe odražava u sebi tisućljeća i tajnovitost grada pod kojim se nalazi, starodrevne Aserije čije čudesne zidine golicaju maštu i prizivaju izgubljene svjetove stražareći nad kraškom dolinom i prapovijesnim kolnim putovima poput orlova gnijezda. Dio duha koji je zasigurno živio ovdje u minulim tisućljećima, a napajao se vinom, što liburnskim, što rimskim, otkrio se svijetu i današnjici kao vinski čarobnjak kojem je prenijeta čarolija pravljenja vina, u čijim se okusima ćuti vječnost ljudskog bratstva s ovim eliksirom života. Vino je to snažno i jakog alkohola, pitko zbog kiselina koje se ne gube i moćne teksture.

 • Vinarija BAČIĆ
 • Podgrađe 29, 23420 Benkovac
 • Mob.: +385 (0)99 599 74 34
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija KAŠTELANAC

Zlatko Kaštelanac iz Polače prvi je privatni vinar ovog kraja koji je za svoje vino, u to vrijeme zvano Zlatna kap, dobio ocjenu kvalitetno od Zavoda za vinarstvo. To vino je bilo trebbiano toscano (ugni blanc) te ga je tada stavio na tržište i ostao mu vjeran kroz cijelo desetljeće. Sa sinom Josipom priprema sada za tržište maraštinu, pošip, merlot i syrah s novih 3 ha vinograda.

 • P.O. Kaštelanac
 • Polača 20, 23423 Polača
 • Mob.: +385 (0)91 731 1332
 • Mob.: +385 (0)91 583 4505
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija NIMČEVIĆ

Elvis Nimčević opg-om nasljeđuje pretke vinare koji su prije 60-tak godina vozili u Liku vino proizvedeno u betonskim bazenima. U mitskom eko-selu Nadin, zajedno s bratom Markom, nasljeđuje i svog oca Miljenka. Počeli su s kupažom merlota i syraha, cabernet sauvignona te rosea od grenachea, ukupno do 30 000 l.

 • OPG ELVIS NIMČEVIĆ
 • Nadin 124, 23420 Benkovac
 • Mob.: +385 (0)95 512 2523
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vina ARBANAS

Branko Arbanas naslijedio je vinograd od oca Rajka i predaka prije njega. Na lesu (praporu), koji ovdje zovu pržinom, vino se radilo oduvijek, a tlo mu je davalo profinjenost i eleganciju. S vinarskom diplomom i genima predaka, Branko stvara iz ovog prapora s 4 ha vinograda i 12 500 panja eko vina: zlatnu maraštinu, iz autohtone plavine blag i zavodljiv rosé, merlot sa snagom juga, a kupažu radi od plavine, syraha i merlota.

 • OPG Arbanas Rajko
 • Smilčić 152 A, 23420 Benkovac
 • Mob.: +385 (0)91 545 7120
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vina BULJAT

Darijo Buljat je istaknuti i školovani voćar i vinogradar vinar, odan maraštini kao „vinskoj kraljici“ Zadarske županije. Njegov posjed širi se do 7 ha vinograda, a on ostaje vjeran bijelim sortama te uz maraštinu proizvodi i chardonnay, muškat žuti i sauvignon blanc, čime dodatno uvećava sadašnjih 15-tak tisuća litara. Vinograd i voćnjak je u Baštici dok je podrum i mala, ali atraktivna kušaonica u Suhovarama. Uz spomenutu kraljicu Maraštinu, njegov Soare (nazvan prema starom nazivu rimskog posjeda Suhovare) kao barikirana kupaža (cuvée) domicilne plavine i francuskih vinskih kraljeva (merlota, cabernet sauvignona i syraha) podsjeća na toskanske Super Tuscance. Još jedno njegovo vrhunsko vino je C&M (cabernet sauvignon i merlot), a odnedavno radi i zavodljiv rosé od plavine s dodatkom cabernet sauvignona boje dimljenog lososa i arome ruža i ljetnog voća.

  • Vina BULJAT
  • Ulica dr. Franje Tuđmana 53, 23241 Suhovare
  • Mob.: +385 (0)98 545 030
  • URL: vinabuljat.hr
  • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vina DEGARRA

Vinarija Degarra je nastala na tragu vinara „iz garaža“ u Francuskoj, nikla u Zadru na Bokanjcu, gdje je i sad vinarija i kušaona, a počela je kupnjom ravnokotarskih grožđa s najboljih pozicija da bi danas imali svoj vinograd u Islamu Grčkom u Ravnim kotarima. Iz njega stvaraju vino okrunjeno zlatom i dobivenih 96 bodova za odležalu i barikiranu maraštinu na Decanteru u Londonu 2021. Nagrade su brojne, a rade se isključivo vrhunska vina: pošip, maraština, rosé (od plavine i caberneta), Bonterra (barikirana kupaža caberneta, merlota i syraha), te Bonmary – aromatizirana kupaža u kojoj su sastavu Bonterre dodali aromatičnu zadarsku endemsku višnju marasku. Uz to rade i pjenušce te su kao prvi u ovom kraju počeli s pjenušcem od pošipa nazvavši ga primjereno Primo, a proizvode i rosé pjenušac od plavine. Ukoliko imate sreće, naći ćete negdje u skrivenim zakutcima njihovog podruma i Garažistu – bijelo i crno vino proizvedeno u posebnoj limitiranoj ediciji, odležano i spremno za čuvanje godinama.

 • CREATURA VINA d.o.o.
 • Blaža Jurišića 20, 23000 Zadar
 • Mob.: +385 (0)98 964 6286
 • URL: degarra.com
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vina BORA

Zdravko Žuža je jedan od onih ljudi koji su dio stečenog imetka iz drugih uspješnih poslova (u Zagrebu) uložili u vinogradarstvo i vinarstvo u rodnom kraju, u Podgradini, a pozadina mu je ravnokotarski vinograd u Islamu Grčkom. Na tržištu je s najjužnijim bijelim sauvignonom u Hrvatskoj, cuvée-om merlota, cabernet sauvignona i syraha te pošipom koji je 2021. na Decanteru ovjenčan zlatom s 95 bodova. Sva su im vina vrhunska s mnoštvom osvojenog zlata i šampionskih titula s drugih natjecanja. Upravo je izišao i pjenušac od pošipa, a pred izlazak na tržište je i barikirana svrdlovina. Posjed od 20 ha je osim vinograda pod maslinama i trešnjama. Uz kušaonicu i podrum u Podgradini, u gradnji je velebna vinarija i kušaona kao svojevrsni „hram vina“ u Islamu Grčkom.

Vina i likeri FIOLIĆ

Braća Mario i Dario te Dariova supruga Ana stoluju u turističkom srcu Zadra na Puntamici, no u Ravnim kotarima imaju ugovorene zakupe zemlje na najboljim kotarskim pozicijama od Nadina, Smilčića, Stankovaca pa sve do Vukšića. U svoju malu, ali impresivnu kušaonu na Puntamici unijeli su tako dušu ravnokotarskog čovjeka. Vinu i likerima pristupili su iz ljubavi i igre, koju na radost istinskih vinoljubaca ne prestaju igrati ni nakon 40-tak šampionskih titula i zlatnih medalja s mnoštva natjecanja. Proizvode 20-tak tisuća litara, a prvi su koji su sa svojim bijelim vinom maraštinom Sur Lie pomeli konkurente i odnijeli šampionsku titulu na Vinfest Benkovcu, u kraju u kojem su crna vina oduvijek, pa i danas, prevladavala s 80% površina. Rade i redovnu maraštinu, rose od plavine i grenachea, merlot, kupaže moćnih crnih sorti koje barikiraju te likere od višnje maraske i suhe smokve.

Vina POLJAK

Trifun Poljak je jedan od ljudi koji su imovinu stekli uspješnim poslom u Švicarskoj te pijući vrhunska vina po svijetu odlučio da će proizvoditi takva u svom rodnom kraju. Sada u vlastitom podrumu i kušaoni u vili u najturističkijem dijelu Zadra, Diklu, radi ravnokotarska vina. Budući da vrhunsko vino počinje s vrhunskim položajem i vinogradarom, grožđe kupuje od odabranih vinogradara s kojima ima višegodišnji ugovor o najmu ili ustaljene odnose od Nadina i Polače do Podgrađa i Piramatovaca. Predan je ekstraktnim vinima punog tijela i osunčanih do visokog alkohola od sorti cabernet sauvignon, merlot i syrah, a radi i kupaže. Odnedavno se trudi i oko vrhunske maraštine. „Nekad sam donosio vina iz Švicarske, a sada ga nosim kolegama u Švicarsku.“, kaže Poljak.

 • Vina POLJAK
 • Krešimirova Obala 105, 23000 Zadar
 • Mob.: +385 (0)98 973 2909
 • URL: vina-poljak.com
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vina MARIĆ

Miroslav Marić u Vukšiću ima vinograd uz voćnjak kojim slobodno trče kokoši i tuke, maslinik i livade s ovcama i kravama, a uzgaja i svinje. Zdrava eko hrana njegov je izbor „zbog zdravlja svoje petoro djece i nas“, a ono što su radili i rade za sebe sad nude i gostima. U podrumu, u kamenom zdanju starom preko 200 godina, uz plavinu, merlot, syrah i kupaže, nudi se i domaći sir iz ulja, panceta, pršut i domaći specijaliteti od eko uzgojene živine i blaga, jaja, maslinovo ulje i domaće povrće. Možda je najbolji prikaz takvog suživota Mirova rečenica kad se lani požalio u šali da mu „jedan radnik pomalo otkazuje“, tj. njegova majka jer je prešla 90 godina pa manje radi oko stoke i polja. Riječ je, dakle, o zaokruženom eko imanju, odnosno cjelovitom seoskom gospodarstvu.

 • OPG Miroslav Marić
 • 23422 Vukšić
 • Mob.: +385 (0)98 454 833
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija JOKIĆ

Duško Jokić je još jedan od uspješnih poslovnih ljudi koji je dio stečenog odlučio uložiti u vinogradarstvo i vinarstvo u rodnom kraju Lišanima Tinjskim i tako sa svojim enolozima stvorio revoluciju bijelih vina u Ravnim kotarima. Njegovi pošipi i maraštine, osim hrvatskih zlata i šampionskih titula, donose medalje i iz Beča i s londonskog Decantera, najveće svjetske vinske smotre. Uz vinariju u selu upravo niče nova vinarija s kušaonom koja gleda na Nadinsko blato. Osim bijelih vina radi i rose od syraha te barikiranu kupažu merlota, cabernet sauvignona i syraha, koja je inače moćni zaštitni znak većine ravokotarskih vinara, kao i pjenušac od maraštine. 1906. je s djedom Aćimom vinogradarstvo ušlo u njegovu obitelj, a sada je, nakon kupnje od okolnih vrsnih vinogradara, proširio i vlastiti vinograd na 15 ha.

 • Vinarija JOKIĆ
 • Lišane Tinjske 95, 23423 Polača
 • Mob.: +385 (0)99 599 7434
 • URL: vinarijajokic.com
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinarija KARABA

Veleban i dijelom ukopan podrum za 100 000 litara vina te vrhunska u kamen obložena kušaona poviše Pakoštana s impresivnim pogledom na Park prirode Vransko jezero, u kojoj čeka 10 slijedova vina, istinski je vinski dom vinarije Karaba. Šime Kurtov nasljednik je oca Milivoja i predaka po čijem se davnom nadimku i nazvaše. Ostvareni san obitelji je imati zlatom i šampionskim titulama nagrađena vina od domaćih sorti, pa su tu maraština, debit, plavina, tribidrag-crljenak (izvornik čuvenih američkih zinfandela i talijanskih primitiva), pošip, plavac mali, a tu su i francuski šampioni merlot, cabernet sauvignon i syrah. Tu je i jedna mistična osebujna mješavina (cuvée) svih crnih sorti nazvana Templar, a čiji se tajnoviti grad i sjedište krije u nedalekim ruševinama starog grada Vrane. Nude oni i svoje maslinovo ulje iz ovdašnjih stoljetnih maslinika kao i travaricu, lozovaču, orahovac i vinjak.

 • Vinarija KARABA
 • Benkovačka 11, 23211 Pakoštane
 • Mob.: +385 (0)91 785 8845
 • URL:
 • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.